Geschiedenis

De eerste triatlons werden georganiseerd in Frankrijk, tussen 1920 en 1930. Deze werden eerst in Joinville georganiseerd en later in Meulan en in Poissy. De wedstrijd kreeg nog niet de naam 'triatlon', maar heeft verschillende namen gehad: van Les Trois Sports over La Course des Débrouillards tot La Course des Touche-à-Tout. De wedstrijd werd een lokale traditie die jaarlijks doorging zonder massale belangstelling. In 1934 was La course des Trois Sports in La Rochelle het meest excentrieke gebeuren van het jaar. De wedstrijd bestond uit een oversteek van het kanaal (ongeveer 200 m zwemmen), een fietsparcours van 10 km van de haven van La Rochelle naar het parc de Laleu, gevolgd door 3 rondes op de piste van stade André-Barbeau (dus 1200 m lopen).

Op 25 september 1974 werd er in San Diego op Fiesta Island een triatlonwedstrijd gehouden die voor het eerst de naam 'triatlon' kreeg. De volgorde was wel nog anders: er werd 5 mijl gelopen, 5 mijl gefietst en 600 yards gezwommen.

In 1977 ontstond er op het eiland Honolulu in de bar Primo een discussie tussen marine-officier John Collins, zijn vrouw Judy en enkele anderen. Het debat ging over de vraag welke atleten nu de beste conditie hadden: lopers of zwemmers. Colllins wist te vertellen dat, volgens een artikel verschenen in Sports Illustrated Magazine, Eddy Merckx , de legendarische wielrenner uit België, de hoogst gemeten zuurstofopname (de VO2max) had van alle atleten van de wereld. Dus waren renners misschien wel fitter dan alle andere atleten. Op dat moment hadden Commander Collins en zijn vrouw Judy in 1974 en in 1975 al deelgenomen aan de triatlons georganiseerd door de San Diego Track Club en de Optimist Sports Fiesta Triathlon in Coronado (Californië) in 1975. Een aantal militairen in de bar waren ook vertrouwd met deze wedstrijden. Daarom besloten ze om een wedstrijd te organiseren die alle langeafstandsraces van Honolulu combineerde, nl. de Waikiki Roughwater Swim (3,8 km), de Around Oahu Bike Race (185 km) - oorspronkelijk een twee dagen durend evenement - en de marathon van Honolulu (42,195 km). Collins berekende dat, door 3 mijl van het fietsparcours af te nemen en door tegen de klokrichting het eiland rond te rijden, het fietsgedeelte kon starten aan de aankomst van de zwemwedstrijd en kon eindigen aan de Aloha Tower, de traditionele start van de Honolulu Marathon. Wie deze drie wedstrijden op rij kon winnen, mocht zich terecht de Ironman (de man van staal) noemen.

De Ironman Hawaï bleef een leuk onderonsje van enkele fanatiekelingen, tot de Amerikaanse media deze waanzinnige wedstrijd ontdekte en er uitvoerig over ging berichten. Overal ter wereld begon men triatlons te organiseren. Triatlon is een jonge sport, maar geen enkele andere sport heeft een zo snelle opgang gemaakt. Hoewel door de Internationale Triathlon Unie (ITU) het wereldkampioenschap lange afstand inmiddels elk jaar in een ander land plaatsvindt, beschouwen alle triatlonbeoefenaars de Ironman van Hawaï nog als het officieuze wereldkampioenschap. De wedstrijd vindt nu plaats rond de plaats Kailua Kona, aan de westkust van het eiland Hawaï. Men zwemt de de Kailua Bay over, fietst dan van van Keauhou naar Hawi (op de noordpunt) en weer terug en loopt tenslotte een marathon.

Sinds de Olympische Zomerspelen van Sydney 2000 is de triatlon toegevoegd aan de Olympische Spelen. Men legt dan echter geen hele triatlon af, maar de zogenaamde Olympische afstand: 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Hierbij is stayeren bij het fietsen toegestaan. Dat wil zeggen dat er in groepen, kort op elkaar gereden mag worden, in plaats van dat een verplichte tussenruimte aangehouden moet worden. Ook in Worldcups is het stayeren vrijgegeven.

 

 Dave Scott

 

Dave Scott
Dave Scott Pic.jpg
Volledige naamDave Scott
BijnaamThe Man
Geboortedatum4 januari 1954
Sportieve informatie
Disciplinetriatlon
Eerste titelWereldkampioen triatlon op de Ironman-afstand 1980
 

Dave Scott (4 januari 1954) is een succesvol Amerikaans triatleet. Hij wordt ook wel The Ironman genoemd. Hij won de Ironman Hawaï zesmaal; in 1980, 1982, 1983, 1984, 1986 en 1987, en was driemaal tweede. Alleen zijn rivaal Mark Allen wist dit aantal te evenaren.

In 1994 wist hij bijna dit record aan overwinningen op zeven te zetten, maar moest genoegen nemen met de tweede plek. 1996 werd hij vijfde. In 2001 is hij in een winderige wedstrijd (ondanks een snelle zwemtijd van 52 minuten en 16 seconden) tijdens het fietsen uitgestapt, na ingehaald te zijn door collega-atleet Steve Larsen.

Scott is gescheiden, vader van drie kinderen en woont in Boulder (Colorado). Hij werkt ook als triatlon coach, fitness consultant, motivator, commentator en bedrijfsconsultant. Hij is nog steeds actief in triatlons.